Maan

Eigenlijk dacht ze een tussenjaar te nemen en eens te kijken hoe het ging met muziek maken. Inmiddels weet heel Nederland hoe dat afliep: op 18-jarige leeftijd pakte Maan de Steenwinkel, kortweg Maan, de winst bij The Voice of Holland en werd een landelijk idool. Met meerdere succesvolle singles bewijst Maan dat ze een nieuwe ster is aan het Nederlandse muziekfirmament.

Maan is nog maar 20 jaar oud, maar toch maakt ze al heel wat jaren muziek. Grappig genoeg hangt haar eerste muziekherinnering samen met Marco Borsato, de coach die haar bij The Voice aan de overwinning hielp. “Het eerste wat ik nog weet, is dat we in Italië in de auto zaten en ik meezong met Marco’s liedje Nooit Meer Een Morgen. Ik was een jaar of drie en noemde het altijd ‘liedje pijn’, vanwege een bepaalde tekstregel.”

Uit een muzikale familie kwam Maan niet echt; vader en moeder spelen een beetje piano. Maan zelf kreeg zowel piano- als dwarsfluitles. Opa en oma van vaderskant waren Nederlands kampioen stijldansen, dus wellicht dat het entertainen daar vandaan komt. Zingen sloeg echter al vroeg aan. Al vanaf de onderbouw op de VrijeSchool zong ze bijna dagelijks.

Op de middelbare school deed Maan mee aan alles wat er maar georganiseerd werd op zanggebied. Met een paar vriendinnen gaf ze zich op voor het Junior Songfestival, waar ze bij de laatste zeventig eindigde. Helaas was dat niet hoog genoeg om op televisie te zingen. Haar muziekdocent benaderde haar om mee te doen aan een plaatselijke talentenjacht. En dat deed ze; samen met drie vriendinnen en een pianist. Ze zongen meerstemmig en wonnen! De band breidde uit en kreeg de naam ‘Fortuned’. Fortuned trad vooral op in en rond Maan’s woonplaats Bergen, bij evenementen zoals Jazz & Sail en Breaking the Waves. Daarnaast trad Maan ook af en toe solo op, bijvoorbeeld in de Amsterdamse Club Dauphine. Er zat nog geen echte lijn in, maar Maan had de smaak van het muziek maken goed te pakken.

Nadat ze het gymnasium succesvol afrondde, besloot Maan een tussenjaar te nemen om bezig te kunnen zijn met haar passie: muziek. Via via werd ze gescout voor The Voice. “Daar had ik weleens eerder over nagedacht: het was stiekem een droom om een keer zo’n blind audition te doen. Die ronde was voor mij al een mooi doel op zich. Het was vooral te gek om daar een keer voor die vier rode stoelen te staan. Dat de stoelen eventueel zouden draaien, daar durfde ik toen nog niet aan te denken.” Dat het beter ging dan gedacht, moge duidelijk zijn: Maan zong The Power Of Love, alle vier stoelen draaiden om en Marco Borsato werd haar coach.